De 4C’s van de leider

Ann De Bisschop

Ze komen in mijn keynote en workshops vaak aan bod. Wat zijn ze? En waarom zijn ze zo belangrijk?

COMMUNICATE”: communicatie is de lijm tussen de organisatie en de medewerkers, tussen de manager en zijn of haar teamleden, en vandaag – door het nieuwe hybride werkmodel – belangrijker dan ooit. Je zorgt er als manager best voor dat de “thuiswerkers” geen last hebben van FOMO, de fear of missing out.

Je communiceert beter te veel dan te weinig. Maar jou er wel rekening mee: communiceren betekent niet alleen praten , maar ook – en vooral – luisteren. Maak hier dus bewust tijd voor.

COLLABORATE”: zorg als manager dat je zo weinig mogelijk met operationele taken bezig bent. Het is de hoofdtaak van een manager om zoveel mogelijk met de medewerkers bezig te zijn, te luisteren, te overleggen. Hen boeien en laten bloeien. Hen inspireren en motiveren.

CONNECT”: in de nieuwe manier van hybride werken is een “check-in moment” heel belangrijk om geconnecteerd te blijven als team. En daarbij zijn 2 vragen belangrijk:

  • Hoe gaat met jou?
  • Hoe ziet jouw dag eruit?

En die laatste vraag doe je niet vanuit controle, maar vanuit interesse. Als medewerker wil je écht wel dat je manager weet waar je allemaal mee bezig bent als je bergen werk verzet.

CARE”: meer dan ooit dragen we best zorg voor onszelf én voor elkaar. Ons welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de organisatie , de manager en de medewerker zelf. Te vaak kijken we richting de werkgever als de mentale balans even zoek is. We doen echter te weinig aan zelfzorg. Vergeet niet dat je zélf aan het stuur zit van je eigen welzijn en werkgeluk.