Dit was Well@Work “Welzijn staat of valt met bedrijfscultuur en leiderschap.”

Terug naar “Blog”

Als welzijn op de werkvloer een beweging is – en dat is het ook – dan heeft ze op vrijdag 6 juni een versnellende boost gekregen. De combinatie van 268 deelnemers uit de HR-sector, 6 indrukwekkende keynotes en een aantal inspirerende paviljoensessies zorgden voor een stevige ‘wellbeing-wervelwind’ waarvan we hopen dat hij heel België in beweging zet. Kon je er niet bij zijn of wil je nog graag een korte recap? We vatten de 5 belangrijkste inzichten graag voor je samen.

  1. De negatieve trend zet zich door

Welzijnsexpert Ann De Bisschop (The Circle of Wellbeing) zet meteen de toon met een aantal confronterende cijfers. Absenteïsme kost gemiddeld 1.527,63 euro per medewerker per jaar, en dat is alleen nog maar de directe kost. Als we daar de indirecte kosten bijtellen, komen we al snel aan 4.500 euro per medewerker. Ook Ann Cattelein (Federgon) brengt confronterende statistieken. In 2024 tellen we 526.000 langdurig zieken, een stijging die het sterkste is bij bedienden. Vooral het aandeel ‘psychische stoornissen’ stijgt, hoewel ze benadrukt dat het fenomeen ‘burn-out’ zeker niet nieuw is.

Conclusie: we krijgen het tij niet gekeerd tenzij er massaal wordt ingezet op welzijn als fundamenteel onderdeel van de bedrijfsstrategie. Geen losse initiatieven, maar een slimme, doordachte aanpak die zichtbaar wordt in communicatie, werkomgeving en leiderschap. Een investering van 200 euro per medewerker kan al een enorm verschil maken. You do the math.

  1. Vertrouwen werkt sneller dan controle

Ook hybride werken komt uitgebreid aan bod, o.a. bij organisatiepsycholoog Anton Maes. Het is een vorm van loslaten die uitstekend werkt, op voorwaarde dat er een duidelijk kader en een wederzijds vertrouwen is. De ideale situatie?  De gezonde mix tussen concentratie en interactie, waardoor kennisdeling en groei verzekerd zijn.

Een gelijkaardig geluid horen we bij Machiel den Dekker, CEO van AFAS Software, een van de eerste bedrijven in België die overschakelen naar de 4-daagse werkweek zonder loonverlies. Het bedrijf zet de medewerkers resoluut op de eerste plaats en hanteert het motto

“Werk met gezond verstand en in het belang van AFAS”. Kort, krachtig en helder.

Ook basketbalicoon en mentor Ann Wouters voert een warm pleidooi voor vertrouwen, binnen een stevige structuur met duidelijke afspraken.

  1. Geen wellbeing zonder visie én verankering

Wellbeing werkt alleen als er een duidelijke visie onder ligt, én als die visie concreet vertaald wordt in omgeving, communicatie en processen. “We zien dat heel wat uitstekende welzijns-initiatieven simpelweg niet leven, omdat ze onvoldoende gecommuniceerd worden en er geen duidelijke link is met de visie,” legt Ann De Bisschop (The Circle) uit. Ook organisatiepsycholoog Anton Maes benadrukt het belang van visie. Elke individuele medewerker moet het antwoord kennen op de vraag: “Waarom doen we dit en waar gaan we naartoe?”. Machiel den Dekker benoemt het woord visie niet letterlijk, maar toont hoe het bij AFAS Software gewoon in de praktijk wordt toegepast, zonder fluff of poespas. Zelden zagen we zo’n mooi voorbeeld waarbij alles klopt. De visie van het bedrijf is ‘Ondernemen doe je met het hart’. Alles wat ze doen klopt met dit uitgangspunt, exact de reden waarom AFAS Software zo succesvol is.

  1. Voorkomen is goedkoper dan genezen

Als we het tij op het vlak van welzijn willen keren, wordt het hoog tijd dat we zwaar inzetten op preventie. Ann Cattelain (Federgon) pleit voor een strategie die is opgebouwd uit vier duidelijke pijlers: anticiperen, investeren, activeren en integreren. Dat laatste kan eventueel ook bij een andere werkgever, en op dat vlak moeten we echt out-of-the-box durven denken.

Een andere – misschien wel verrassende – vorm van preventie is onze nachtrust. Slaapexpert Floris Wouterson berekende dat de kosten van slecht slapen in België bedragen ruim € 10 miljard bedragen. Hij benoemt een pijnlijke paradox: is het een kwestie van bemoeienis of goed leiderschap als je als werkgever wil bijdragen aan een goede nachtrust van je medewerkers, zeker als je weet dat het bedrijf uiteindelijk voor een deel de rekening betaalt? Hoever willen en kunnen we gaan als het over preventie gaat? Interessant doordenkertje!

  1. Leiderschap maakt het verschil

De belangrijkste rode draad doorheen de hele dag: welzijn valt of staat met het leiderschap. Ann De Bisschop geeft aan dat “The Circle of Wellbeing and Leadership” misschien een betere naam zou zijn, omdat leiderschap zo’n belangrijk onderdeel vormt van hun activiteiten en programma’s. Ze legt meteen ook de vinger op een zere plek: nog te vaak worden medewerkers ‘beloond’ met een leiderschapsfunctie terwijl ze niet over de juiste skills beschikken. Als je weet dat leiderschapsstijl voor 32% het burn-out risico van de medewerkers beïnvloedt, dan begrijp je wat de gevolgen kunnen zijn.

Ook Machiel den Dekker windt er geen doekjes om: “Als CEO moet je het goede voorbeeld geven. Zet jezelf in de wind.”

Mentorcoach Ann Wouters brengt leiderschap terug tot de essentie: het begint vaak met een vraag, niet met een antwoord. Het is de bereidheid om echt te luisteren, richting te geven en ruimte te creëren. Sterk leiderschap creëert veiligheid en beweging.

Conclusie op basis van deze 5 inzichten? Welzijn is geen project, het maakt deel uit van de bedrijfscultuur. De mate waarin preventief en strategisch wordt ingezet op welzijn bepaalt of medewerkers – en bij uitbreiding het bedrijf – floreren of overleven. Wie bereid is om daarin te investeren, bouwt niet alleen aan meer werkgeluk,  maar ook aan meer resultaat, minder verloop, en een menselijker organisatie.

Andere berichten van onze blog

Waarom welzijn niet wollig is: 4 overtuigende KPI’s

4 min.

4 aspecten van leiderschap waarmee je echt het verschil maakt

5 min.

Opinie: leiderschap is een vak, geen beloning

5 min.

Langdurig absenteïsme: een gedeelde verantwoordelijkheid?

5 min.

Waarom besparen op wellbeing je als bedrijf duur kan komen te staan

7 min.

Exit losse flodders. Enter de welzijnscheque.

5 min.

Waarom hybride werken niet altijd werkt

10 min.

Verbinding: geen luxe maar noodzaak

6 min.

Over surviving of thriving op de werkplek…

4 min.

Dignity at Work

6 min.