Over surviving of thriving op de werkplek…

Terug naar “Blog”

Het Global Culture Report 2025 van het O.C. Tanner Institute biedt een uitgebreide analyse van werkculturen wereldwijd en richt zich op hoe organisaties een omgeving kunnen creëren waarin werknemers niet alleen overleven, maar ook bloeien. De bevindingen zijn gebaseerd op 27 focusgroepen, aanvullende diepte-interviews en 38.075 online enquêtes in 24 landen, waaronder België en Nederland. Deze werden afgenomen onder werknemers, leiders en HR-professionals van grotere organisaties.

Enkele markante cijfers:

  • De gemiddelde betrokkenheidsscore van werknemers in 2024 is 72%, gelijk aan die in 2023.
  • 31% van de respondenten geeft aan louter in “overlevingsmodus” te werken.

De gevolgen van overleven (“surviving”) op de werkvloer zijn ernstig: fysiek en psychologisch kan het een vergelijkbare uitputting veroorzaken als langdurige stress of verdriet. Dit komt voort uit onvervulde basisbehoeften, zoals financiële stabiliteit, autonomie, een goede werk-privébalans en toekomstperspectief.

Daartegenover staat het concept van “thriving” (bloeiend zijn). Werknemers die bloeien ervaren meer vervulling, flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Volgens het onderzoek vergroot de combinatie van flexibiliteit, loopbaanontwikkeling en talentontwikkeling de kans om in deze toestand te komen maar liefst 64 keer.

Belangrijkste bevindingen:

  1. Overleven versus bloeien op het werk:
    • Bijna een derde van de werknemers bevindt zich in survival mode, wat leidt tot stress, onzekerheid en gebrek aan motivatie. Organisaties die de basisbehoeften van werknemers adresseren, kunnen hen helpen deze modus te overstijgen.
  2. Total Rewards-strategieën:
    • Medewerkers hechten niet alleen waarde aan uitgebreide voordelenpakketten, maar vooral aan de perceptie dat hun organisatie oprecht om hun welzijn geeft. Effectieve communicatie is hierbij essentieel.
  3. Mentale gezondheid:
    • Mentale gezondheidsproblemen zoals burn-out, angst en depressie komen vaak voor. Organisaties die deze problemen erkennen en ondersteunen, verbeteren het welzijn en de betrokkenheid van werknemers.
  4. Herkenning en erkenning:
    • Regelmatige erkenning versterkt het gevoel van zekerheid, inclusie en verbondenheid bij werknemers, ongeacht of zij in een survival- of bloeimodus verkeren.
  5. Flexibiliteit en ontwikkeling:
    • Organisaties die investeren in flexibele werkmodellen, vaardigheidsontwikkeling en loopbaanopbouw, bevorderen loyaliteit, betrokkenheid en een gevoel van vervulling.

Aanbevelingen:

  • Richt je eerst op het vervullen van de basisbehoeften van werknemers, zoals eerlijke compensatie en welzijnsvoordelen.
  • Ondersteun werknemers met flexibele werkopties, loopbaanontwikkeling en vaardighedenontwikkeling.
  • Maak erkenning en waardering een geïntegreerd onderdeel van de werkcultuur.
  • Normaliseer gesprekken over mentale gezondheid en bied actieve ondersteuning.

Het rapport roept organisaties op om werkplekken te creëren die niet alleen aan basisbehoeften voldoen, maar ook een omgeving bieden waarin werknemers zich gehoord, gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit leidt tot hogere betrokkenheid, innovatie en lange-termijn succes.

En laat dat nu net zijn wat wij bij The Circle of Wellbeing ook al lang prediken. En waar wij organisaties kunnen in bijstaan. Hoe? Dat vertellen wij je graag tijdens een kennismakingsgesprek. Contacteer ons gerust via [email protected]

Andere berichten van onze blog

Verbinding: geen luxe maar noodzaak

6 min.

Dignity at Work

6 min.

Voorstelling van het nieuwe boek Team AI van Ann De Bisschop

1 min.

Mentale gezondheid is een universeel recht, maar voor veel mensen nog een privilege

7 min.

Is jouw organisatie klaar voor 2025?

1 min.

Tips om maandag weer met plezier naar het werk te gaan na je vakantieVerkoop met veerkracht: minder stress en meer succes

1 min.

Verkoop met veerkracht: minder stress en meer succes

4 min.

Frequent bevragen vs. eens in de vijf jaar: wat werkt beter?

4 min.

‘Omgekeerd mentorschap’: de kracht van intergenerationele samenwerking

5 min.

Medewerkersbevragingen: Wetenschap versus praktijk?

3 min.