De 4 C’s van de leider

door | Leiderschap

In onze snel evoluerende maatschappij worden leiders continu geconfronteerd met nieuwe uitdagingen (denk maar aan het aantrekken en behouden van talent, hybride werken, het mentaal welzijn van hun team en meer). 

De traditionele manieren van leidinggeven volstaan niet meer. Onze oplossing? De 4 C’s van leiderschap. 

“COMMUNICATE” 

Communicatie is de lijm tussen de organisatie en de medewerkers, tussen de manager en zijn of haar teamleden, en vandaag – door het nieuwe hybride werkmodel – belangrijker dan ooit. Je zorgt er als manager best voor dat de “thuiswerkers” geen last hebben van FOMO, de fear of missing out. 

Je communiceert beter te veel dan te weinig. Maar jou er wel rekening mee: communiceren betekent niet alleen praten, maar ook – en vooral – luisteren. Maak hier dus bewust tijd voor. 

“COLLABORATE” 

Zorg als manager dat je zo weinig mogelijk met operationele taken bezig bent. Het is de hoofdtaak van een manager om zoveel mogelijk met je medewerkers bezig te zijn, te luisteren, te overleggen. Hen boeien en laten bloeien. Hen inspireren en motiveren. 

“CONNECT” 

In de nieuwe manier van hybride werken is een “check-in moment” heel belangrijk om geconnecteerd te blijven als team. En daarbij zijn 2 vragen belangrijk: 

  • Hoe gaat met jou? 
  • Hoe ziet jouw dag eruit? 

En die laatste vraag doe je niet vanuit controle, maar vanuit interesse. Als medewerker wil je écht wel dat je manager weet waar je allemaal mee bezig bent als je bergen werk verzet. 

“CARE” 

Meer dan ooit dragen we best zorg voor onszelf én voor elkaar. Ons welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de organisatie, de manager en de medewerker zelf. Te vaak kijken we richting de werkgever als de mentale balans even zoek is. We doen echter te weinig aan zelfzorg. Vergeet niet dat je zélf aan het stuur zit van je eigen welzijn en werkgeluk. 

Door effectieve communicatie te omarmen, de kracht van samenwerking te benutten, authentieke verbindingen te smeden en oprechte zorg te tonen voor het welzijn van je medewerkers, creëer je als leider een omgeving waarin het potentieel van je team tot bloei kan komen.