AFTELLEN NAAR MAANDAG, doe jij het ook?

door | Ann De Bisschop

Helaas tellen vandaag vele mensen moe en futloos af naar het weekend. Hun energie is op, ze zijn niet alleen fysisch maar ook mentaal moe en ze snakken naar rust. Het kan nochtans anders. Een aantal kleine aanpassingen in je (werk)dag, kunnen een enorme impact hebben op je energiepeil en je veerkracht.

Ik geloof in een doordachte en pro-actieve aanpak : mijn “5G beleid”: GEZONDE, GELUKKIGE, GEMOTIVEERDE, GEÏNFORMEERDE en GETALENTEERDE medewerkers, daar gaan we voor! We spenderen tijdens ons leven in principe ongeveer 90.000 uur op onze werkplek, we kunnen er ons dan ook maar beter goed voelen. En daar speelt niet alleen het bedrijf of organisatie waar je werkt een grote rol in, ook jij kan zelf heel veel doen om met meer energie en plezier de nieuwe werkweek aan te vatten.

MEER FOCUS ZAL JE GELUKKIG MAKEN

Door beter te focussen, ga je met meer veerkracht én minder stress door je (werk)dag. We zijn allen continu aan het multitasken, of we dat nu wel of niet beseffen. Wist je dat we gemiddeld 150 keer per dag onze mails checken? Dat we 74 keer per dag – om de 6 minuten dus ongeveer- naar het schermpje van onze telefoon kijken? Hoe kan je dan gefocust zijn? Onmogelijk …. We moeten proberen om meer in een “flow” terecht te komen, een tijd waarin we ons optimaal concentreren en ons niet laten afleiden door de vele “stoorzenders”, zoals de vele apps die we vandaag op onze telefoon hebben, door pushberichten die te pas en te onpas verschijnen. Telkens je switcht tussen taken, betaal je een switching cost: het duurt na een afleiding 25 minuten voor je weer voor de volle 100% geconcentreerd bent. Wanneer je multitaskt, ben je dan ook tot 40% minder productief.

REORGANISEER JE TO-DOLIJST

Een to-dolijst is nuttig, omdat hij structuur in je dag brengt. Maar let op voor je “luie” brein, want dat zal meteen voor de eenvoudige to-do’s gaan, omdat die weinig cognitieve activiteit van je vergen. Bovendien krijg je een plezierig dopamine-kickje, elke keer je iets hebt kunnen afvinken van je lijst. Je spendeert dus je kostbare energiepiek in de ochtend vaak aan kleine en makkelijke taken, enkel en alleen omdat je ze sneller kan doorstrepen op je lijstje. De prioriteiten schuif je telkens weer voor je uit, en omdat je er ondertussen al te moe voor bent, kom je er diezelfde dag nauwelijks nog aan toe. En zo staat deze zware taak de dag nadien wéér op je lijst, en de dag daarna mogelijk ook … en dit bezorgt je stress. Gebruik dus de momenten waar je brein nog fris is om je moeilijke en strategische taken aan te pakken. Eens die taak erop zit komt er gelukshormoon vrij en valt er heel wat stress van je schouders.

MAAK TIJD VOOR PAUZE

Ons brein is als een spier. Net zoals je je spieren niet 8 uur lang kan opspannen, moet je ook je brein af en toe rust gunnen. Een werkdag van 9 tot 5? Zet het idee dat je 8 uur (of langer) aan een stuk moet of kan presteren uit je hoofd, want het lukt je toch niet. Las dus elke 2 uur een tiental minuutjes pauze in, om je energietank bij te vullen. Eet ook je boterhammen of slaatje niet op aan je bureau, omdat je ‘geen tijd hebt om te lunchen’. Door net even weg te zijn van je werkplek, laad je jezelf op en maak je ook de weg vrij voor nieuwe, creatieve ideeën. Je brein heeft die pauze ook nodig om informatie te verwerken. Ga vooral niet Facebooken of WhatsAppen tijdens de pauze, want dan zorg je weer voor prikkels en gaat het vermoeien van je brein gewoon door. Ga weg van je apparaten, trek naar buiten, maak een praatje met een collega (verbondenheid is een belangrijke energiegever!), lees een magazine of ga een eindje wandelen.